Activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice (1 oct. 2022)

La data de 1 octombrie, când cinstim Acoperământul Maicii Domnului, este sărbătorită şi Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Această dublă sărbătoare reprezintă un bun prilej pentru Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe pentru Vârsta a III-a“ din cadrul parohiei gălăţene „Pogorârea Sfântului Duh“ să organizeze activităţi cu caracter pastoral-misionare şi social-filantropice pentru cei 60 de bătrâni asistați în cadrul acestui Centru social.

Bătrânii beneficiari ai serviciilor sociale, aflaţi în risc de marginalizare socială, primesc îngrijiri speciale, atât la domiciliu cât și la sediul instituției.
Programul pregătit pentru această zi a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine foarte mulţi copii şi bătrâni.
În continuare, în cadrul Centrului social aflat în vecinătatea bisericii, protoiereul de Galaţi, preotul Valentin Rădoi, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian adresat cu prilejul acestei zile de sărbătoare.

A urmat programul cultural-artistic intitulat ”Culorile Toamnei”, susţinut cu mare bucurie şi entuziasm de elevii clasei a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 22 din Galaţi şi de copiii grupului catehetic ”Luminiţe vii” de la Parohia ”Sf. Ana” din Galaţi.

Copiii prezenţi la eveniment au recitat poezii şi au interpretat cântece tradiţionale specifice momentului aniversar, prin care au urmărit îndepărtarea sentimentului de însingurare şi transformarea tristeţii în bucurie şi bună dispoziţie.

După momentele artistice au fost săvârşite o slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu de acești semeni nevoiași şi un Parastas pentru ostenitorii şi beneficiarii programelor instituţiei, trecuţi la Domnul.

La final, după prezentarea unei suite de dansuri populare româneşti de către Grupul Folcloric Profesionist ”Ciobănaşul”, a avut loc tradiţionala agapă, iar la plecare vârstnicii au primit din partea acestei instituții de ocrotire socială medicamente şi suplimente alimentare, iar copiii participanţi la activitate au primit iconiţe, cărţi de rugăciune şi dulciuri.

***
Centrul „Speranţe pentru vârsta a III-a“ face parte din parohia „Pogorârea Sf. Duh“ din Galaţi şi a luat fiinţă în anul 2008, printr-un proiect PHARE. De la început s-a dorit ca în centru să fie asistaţi pensionari cu pensiile foarte mici, precum şi persoanele vârtnice bolnave.

În cadrul centrului sunt ajutaţi un număr de 60 de vârstnici de către un număr de 8 angajaţi.
30 dintre asistaţi primesc o masă caldă la sediul centrului în fiecare zi, iar 30 primesc un pachet cu alimente de primă necesitate, o dată pe lună, la domiciliu.

Centrul deţine şi un cabinet medical unde beneficiarii sunt consultaţi de către un asistent medical şi sunt ajutaţi să-şi procure medicamentele necesare. De asemenea, aceştia sunt consiliaţi social şi ajutaţi de un psiholog.

Centrul are şi o sală de club care este dotată cu aparatură multimedia, beneficiarii putând să realizeze, împreună cu asistentul social şi cu psihologul instituţiei, diferite activităţi recreative.

În prezent, susţinerea activităţilor acestui centru social se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.

Pr. Rareş Bucur