Persoanele vârstnice au fost sărbătorite la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe Pentru Vârsta a III-a“
În fiecare an, la data de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română cinsteşte Acoperământul Maicii Domnului, este sărbătorită şi Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Această dublă sărbătoare reprezintă un bun prilej pentru Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe Pentru Vârsta a III-a“ din cadrul parohiei gălăţene „Pogorârea Sfântului Duh“ să organizeze ample activităţi cu caracter misionar şi social-filantropic.
În acest context, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, programul dedicat vârstnicilor s-a desfăşurat pe parcursul a două zile.
Astfel, în ziua de 30 septembrie, mai mulţi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi, sub îndrumarea a două cadre didactice au prezentat, în cadrul Centrului social, un program cultural-artistic ce a cuprins interpretări de cântecele populare româneşti specifice zilei vârstnicilor. Copiii le-au oferit flori celor 30 de persoane asistate în această instituţie de ocrotire socială şi împreună cu aceştia au servit tort.
Astăzi, programul dedicat vârstnicilor a continuat cu un pelerinaj la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din Staţiunea Lacu-Sărat, judeţul Brăila, acolo unde beneficiarii au participat la Sfânta Liturghie şi apoi au vizitat muzeul etnografic şi atelierele de croitorie ale mănăstirii. În trapeza aşezământului monahal venerabilii vizitatori au fost poftiţi pentru a servi masa pregătită special pentru ei.
Pelerinajul s-a încheiat cu o agapă în cadrul Centrului social.
Activităţile organizate de Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe Pentru Vârsta a III-a“ de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice a avut sprijin financiar din partea Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe Române, filiala Galaţi.
***
Centrul „Speranţe pentru vârsta a III-a“ face parte din parohia „Pogorârea Sf. Duh“ din Galaţi şi a luat fiinţă în anul 2008, printr-un proiect PHARE. De la început s-a dorit ca în centru să fie asistaţi pensionari cu pensiile foarte mici, precum şi persoanele vârtnice bolnave.
În cadrul centrului sunt ajutaţi un număr de 60 de vârstnici cu un număr de 8 angajaţi.
30 dintre asistaţi primesc o masă caldă la sediul centrului în fiecare zi, iar 30 primesc un pachet cu alimente de primă necesitate, o dată pe lună, la domiciliu.
Centrul deţine şi un cabinet medical unde beneficiarii sunt consultaţi de către un asistent medical şi sunt ajutaţi să-şi procure medicamentele necesare. De asemenea, aceştia sunt consiliaţi social şi ajutaţi de un psiholog.
Centrul are şi o sală de club care este dotată cu aparatură multimedia, beneficiarii putând să realizeze, împreună cu asistentul social şi cu psihologul instituţiei, diferite activităţi recreative.
În momentul de faţă, susţinerea activităţilor acestui centru social se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.
Pr. Rareș Bucur